VRIJER DAN GEDACHT

‘Ik wil mensen raken met mijn teksten’

Met zijn nieuwste song ‘Vrijer dan gedacht’ weet deze Utrechtse singer-songwriter met korte, pakkende liedteksten de luisteraar te boeien en te raken. Vrij zijn in denken en handelen wil natuurlijk iedereen. Wat is dat gevoel van vrij zijn? Hoe komt het dat we ons soms beperkt voelen in die vrijheid? In zijn teksten, voorzien van stevige melodielijnen geeft Marius de luisteraar een bevrijdend perspectief.

Aan dit zesde lied is geen vijf maanden van zelfreflectie voorafgegaan zoals bij zijn laatste lied ‘Te weinig geloof’ dat in januari is uitgekomen. Dat lied ging over zijn persoonlijke zoektocht naar antwoorden op openstaande geloofsvragen. In dit lied geeft hij een duidelijke richting die je kan helpen op momenten dat je de vrijheid niet kan vinden om jezelf te zijn. 

Ik ben vrijer dan gedacht
Vind vertrouwen om te gaan
In het licht en in de nacht
Kan ik blijven staan

Die gedachte stimuleerde zijn creativiteit bij het schrijven en componeren. De eerste woorden werden geboren en beetje bij beetje werden liedstukjes achter de piano door hem opgenomen.

Wat is vrij zijn?

De inspiratie voor dit lied kwam toen Rik Marius op een dag zichzelf de vraag stelde ‘Wat is vrij zijn, echt vrij zijn?’ Marius: ‘Vrijheid gaat verder dan je omstandigheden. Echte vrijheid komt van binnenuit en kan door geen mens worden bekneld. Er zijn zelfs sporen van te vinden op de meeste duistere plekken, zoals Corrie ten Boom midden in haar worstelingen omschreef in een concentratiekamp tijdens de tweede wereldoorlog.’  

Marius kan dankbaar in taal en klanken situaties bezingen die ruimte scheppen. Die uitstijgen boven dit huidige moment, in dit kleine stukje van de tijd in de geschiedenis.    

Met ‘Vrijer dan gedacht’ geeft Marius zijn persoonlijke gevoel weer. Dat komt tot uiting bij de tekstregels ‘Ik vind het licht, en kijk, en kijk niet achterom’. Hij leerde uit eigen ervaring dat steeds achterom kijken naar onprettige situaties in je leven niet de oplossing is. Alsof je vastzit, rondjes draait in je gedachten. Als Marius minder goed in zijn vel zit, dan haalt hij juist kracht uit het bewust creëren van waardevolle gedachten. Hij doet dit bijvoorbeeld door zich te verdiepen in wat Jezus zegt, door te genieten van kleine dingen, door een goed boek te pakken, door te praten met God en door sociale interacties. Daarin ontmoet hij de werkelijkheid van God. En dat voelt vrijer, waardoor je meer ruimte krijgt om jezelf te zijn t.o.v. mensen en God.

Al maak ik me zorgen
of weet ik de weg niet meer,
het goede ga ik vieren
Waarom langer wachten
om van het kleine te genieten?

De voedingsbodem voor dit lied was een ogenschijnlijk simpele vraag ‘Wat is vrij zijn?’. Dat antwoord ontwikkelde door de tijd heen. Marius beantwoordt het nu als volgt ‘Als iemand die veel voor me betekent in me gelooft en me vertrouwt, geeft dat een stevige basis om te zijn wie ik ben. Dat geeft een gevoel van vrijheid in allerlei omstandigheden. Zo zie ik het ook met God. Hij is iemand van Wie ik weet dat Hij van mij houdt zoals niemand dat kan, met al m’n onvolkomenheden en al m’n mooie kanten. Een stevige basis door de Bedenker van het leven, laat me ‘vrijer’ voelen dan ik had gedacht.

VIDEO
ANDER INTERVIEW