Het lied 'Het is rustig in mij' van Sound of David-zanger Rik Marius, laat zien hoe de vrede van God je zomaar op een onverwachts moment kan raken.

Marius heeft weinig aansporing nodig om over zijn lied ‘Het is rustig in mij’ te vertellen. Hij laat zijn gedachten soepel vloeien, bedachtzaam en toch spontaan. Hij vertelt op een wijze waarbij het geloof bepalend is op een natuurlijke, niet opdringerige manier. Hij is vervuld van een intense vreugde en dat komt over. Die blijdschap spreekt ook uit het lied. Geen uitzinnige jubelstemming, maar een ingedaalde rust met geluk vervuld, zoals de titel aangeeft.


Het kost moeite om het alleen over dít lied te hebben. Marius heeft zoveel meer te zeggen over zijn geloof in God en de zingeving, levenslust, vrede en dankbaarheid die hiermee gepaard gaan. Hierin vindt hij de bezieling voor al zijn muziek en voor de manier waarop hij in het leven staat. Zeker niet obsessief, wél van binnenuit bevlogen en geleid door de innerlijke rust en zekerheid dat dit leven, gecreëerd door God, een ongekende waarde heeft.


Het ontstaan van dit lied

Het is rustig in mij’ is ontstaan toen hij op een bankje in de zon zat, op zomaar een dag, zomaar een moment. Een eenvoudige gedachte kwam onverwacht dichtbij: ‘Ik hou van jou’. Het was alsof de bron van het leven, God zelf, dit influisterde. Zachtjes en toch levendiger dan ooit. Het raakte hem diep. Een soort ‘thuiskomen’ dat hem opnieuw verbaasde. Zelf omschrijft hij het in zijn tekst als:


‘Er wordt geklopt aan mijn deur.

Verbaasd doe ik open.

Ik heb hier op gewacht.

Beter dan ik had durven hopen.’

 

‘Als water voor mijn ziel’, zo noemt hij het ook. Hij legt uit waarom hij juist dat beeld gebruikt. ‘Als je dorst hebt, is er niets lekkerder dan water. Zo waren de woorden ‘Ik hou van jou’ als water voor mijn ziel.’ Onrust en verwarring veranderen in kalmte. Het verhaal van God wordt groter en zorgen kleiner.


Delen wat kostbaar is

Marius probeert zulke ervaringen in zijn teksten te vatten. Hij doet dit vanuit de volle overtuiging dat we hier al een stukje van het hemelse, waar Jezus over spreekt, kunnen proeven. Marius beschrijft dit als kostbaar in zijn lied. ‘Het blijft kostbaar wat U van binnen doet.’

 

Dit kostbare gunt hij iedereen. Dat blijkt ook uit de zin ‘Alles in mij merkt dat U ons ziet’, waar hij zijn persoonlijke verhaal in de breedte trekt. Zelf weet hij zich door God gezien en vertrouwt hij erop dat iedereen door Hem gezien wordt of je je daar nu bewust van bent of niet.


Een samenspel van tekst en muziek

De tekst en muziek van dit lied zijn afzonderlijke elementen die in elkaar overvloeien. Ook de videoclip past daarbij. Het is merkbaar dat dit lied vanuit een eigen beleving komt. Het voelt natuurlijk aan. Hij wil de ander meenemen om de vrede van God en de zekerheid en rust die daarvan uitgaan te ontvangen.


Marius wil geen ingewikkelde teksten met ‘zware’ boodschappen maken. Belangrijk is dat de tekst beeldend en in wezen simpel en voor iedereen te begrijpen is, gelovig of niet, en daardoor aanspreekt. Hetzelfde geldt voor de melodie. 


Het gaat hem niet om literaire of muzikale hoogstandjes. Het moet ‘kloppen’ op een andere manier, passend bij wat hij wil uitdragen. Hij gunt iedereen ook de vrede die hij zelf door het geloof ervaart. Hier zet hij zijn creatieve talenten met hart en ziel voor in.


Wat Marius met zijn lied wil, is een ander raken – zomaar op een dag, zomaar een moment, zomaar op een bankje in de zon – met rust en vrede.


Over Rik Marius

Muziek zit er bij Marius al van jongs af aan in. Hij schrijft zijn liedjes bijna altijd achter de piano, waarmee hij op tienjarige leeftijd begon. Toch ziet Marius zichzelf in de eerste plaats niet zozeer als zanger-muzikant, maar als iemand die de ander in contact wil brengen met God. Sound of David is één van de projecten die hij doet vanuit een stichting die als doel heeft het hart van mensen te verbinden met God.

 Sound of David maakt muziek geïnspireerd door het voorbeeld van de psalmen. David maakt gebruikt van muziek als een spiegel voor je innerlijk. Alle gevoelens en emoties van verdriet en vreugde, hoop en wanhoop, angst en opluchting, wraak en vergeving, klacht en het roemen van God komen erin naar voren. Psalmen helpen ons om eerlijk voor God te verschijnen. Ze helpen ons in verbinding met God te blijven. (www.soundofdavid.nl)

VIDEO
ANDER INTERVIEW